In grote lijnen zijn boekhouders en accountants hetzelfde. Allebei houden ze jouw administratie bij en geven deskundig advies over hoe jij je bedrijf beter kunt runnen zodat je niet tegen financiële muren oploopt. Wat er allemaal gedaan wordt ligt natuurlijk ook nog wel aan het bedrijf en wat er in het contract staat. Maar wat zijn nou de grootste en belangrijkste verschillen? Dat kom je te weten na het lezen van dit artikel.
Accountant
Als je kijkt naar de titel is de titel accountant beschermt. Niet iedereen mag zich zomaar een accountant noemen. Hiervoor moet je een diploma hebben van een gecertificeerde opleiding. Er is ook nog een verschil bij de titel accountant. Je hebt een AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en een RA (Registeraccountant). Het verschil tussen deze twee accountants is dat de AA accountant zijn of haar titel heeft verdiend door een HBO Accountancy opleiding te hebben afgerond. Een RA accountant heeft zijn of haar titel verdiend door dezelfde opleiding te doen, maar dan op universitair niveau af te ronden. Een accountant moet ook ieder jaar opleidingen doen om de kennis op het gewenste niveau te houden.
Boekhouder
De titel boekhouder is niet beschermd. Iedereen kan zich- of haarzelf een boekhouder noemen als ze denken genoeg kennis erover te hebben. Ook al heb je hier geen opleiding voor gedaan. Er zijn natuurlijk hier wel studies voor. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je wel een opleiding hebt gedaan en er verstand van hebt. Maar dit hoeft niet. Je kunt dus (als je dat wilt) zonder enige opleiding een administratiebureau opstellen en de administratie van diverse bedrijven en/of individuelen doen. Maar natuurlijk zijn niet alle boekhouders slecht of hebben ze geen idee wat ze doen. Een opleiding tot boekhouder is er namelijk ook op MBO niveau.
Verschillen in werkzaamheden
Naast de bescherming van de titel zijn er nog verschillen in de werkzaamheden die boekhouders en accountants doen. Een aantal voorbeelden van wat een accountant en boekhouder zouden kunnen doen zijn:
Accountant:
- Inrichten en/of opzetten van boekhouding;
- Controleren van de bedrijfsadministratie;
- Controleren van opgestelde jaarrekeningen;
- Opstellen van accountantsverklaringen.
Boekhouder:
- Onderhouden van boekhouding;
- Opstellen van jaarrekeningen;
- Opstellen en indienen van belastingaangiftes;
- Opstellen en versturen van facturen;
- Salarisadministratie uitvoeren.
Ben je nou op zoek naar iemand die jouw administratie kan doen? En woon je in de regio Etten-Leur? Dan is een administratiekantoor in Etten-Leur wat voor jou. Geen lange avonden meer alles bijhouden of het wel klopt. Nu heb je meer tijd om op je bedrijf te focussen.